Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LENCSI BABA TE KEDVES

2012.12.08

Ma a nőies, formás Barbi babák korában nem is tudom emlékszik-e még valaki a Lencsi babákra, ezekre a kedves, rongyból készült, esetlen kis figurákra, melyek az 50-es évek kislányainak kedvence volt.

Nem volt szép, nem volt formás, mégis annyira lehetett szeretni. Puha, meleg kis testével, egyszerű ruhájával, mely nem is volt levehető, és kerek , rózsás arcával, melyben, mint a lencsék ültek a nagy szemek. Ezek a babák nem voltak méreg drágák, elérhetőek voltak minden kislány számára, és meg is kapta szinte kivétel nélkül mindegyik. Apró lánykát abban az időben látni nem igen lehetett másként, mint egy - egy ilyen babácskával a karján.

Megkaptam én is az álmaim első Lencsi babáját. Tityegő-togyogos voltam akkortájt. Hordtam, húztam szerzeményem magammal mindenhová. Követett kádba, homokozóba, jött velem sárba - hóba. El lehetett képzelni, hogy milyen állapotba került szegénykém, hiszen rongyból készült, nem lehetett könnyen mosni, tisztán tartani.

Restellték is szüleim hogy egy ilyen maszatos játékot ölelgetek, és hordok magammal. Mikor már tarthatatlannak találták, megvették a következő babát. Szép volt, új volt, repültem felé , és mint őszinte, szókimondó gyerek, rögtön rátapintottam a lényegre, és elneveztem Tiszta babának. Egy ideig Tiszta baba volt a kedvenc. Büszkélkedtem vele pajtásaimnak, mutogattam az új ajándékot, ágyban vele aludtam el, neki súgtam el titkaimat - legalább is egy ideig.

Aztán olyan véletlen-készakarva ottfelejtettem valahol, mert nem ő volt mégse a kedvenc, az első , az igazi. S előkerült a régi Piszkos baba, megkopottan, félszemmel, csáréra álló fejjel, és szüleim csendes beletörődésével végig kísérte gyermekkorom.

Mert ilyenek vagyunk mi gyerekként is, felnőttként is, lehet az első rongyos-foltos-hibás, mégis ő a legszebb - babában, emberben, szeretetben, szerelemben.


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.